30. Sa(n)jam knjige u Istri



Milo Manara: Između stripa, literature i filma

Milo Manara: Između stripa, literature i filma

Izložba „Između stripa, literature i filma“ Mila Manare, jednog od najpoznatijih autora stripa na svijetu i počasnog gosta 29. Sa(n)jam knjige u Istre u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli svečano se otvara 25. studenog u 20.30 sati. Postav, kustosice Paole Bristót, prezentira različite vidove umjetničke osobnosti Mila Manare: izložba predstavlja njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i, općenito, vizualnih umjetnosti.

Izložba je podijeljena na tri glavna segmenta koji ističu grafički stil Mila Manare. U prvom segmentu izložbe predstavljena je njegova veza s književnošću, kroz originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) popraćene Manarinim reprodukcijama u boji. Time se uspostavlja i povijesna veza s gradom Pulom, gdje je Umberto Eco gostovao na Sajmu knjige u Istri 2006. godine.

U fokusu drugog segmenta izložbe je Manarina suradnja s redateljem Federicom Fellinijem, odnosno njegova duboka veza s filmom. Ona se očituje u navodima glumaca i u Fellinijevom neposrednom oblikovanju storyboardsa za priče u stripovima Viaggio a Tulum (Put u Tulum) i Il viaggio di G.Mastorna, detto Fernet (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet). U tim se oniričkim i psihodeličkim pričama glumac Marcello Mastroianni ističe kao glavni lik i kao Fellinijev alter ego.

U trećem segmentu izložbe se veza između stripa i umjetnosti preklapa, a ponekad i podvaja u igri ogledala koja očarava čitatelja. Iznimno vjerne reprodukcije djelâ Michelangela Merisija zvanog Caravaggio pri rekonstrukciji slikareva burnog života posebno su uvjerljive, a posebno je dojmljiv način na koji Manara vjerno prikazuje povijesne detalje i prostore ondašnjeg dekadentnog i podlog Rima.

Postav uključuje i segment posvećen Memorabilijama gdje se može vidjeti tek malen dio Manarinih objavljenih radova, plakata, kalendara, predmeta koji svjedoče o popularnosti i prisutnosti njegova djela ne samo u oblasti stripa. Ti eksponati pridonose njegovoj vrlo prepoznatljivoj mitologizaciji zbog senzualnog i erotskog karaktera, najčešće, ženskih likova.

Izložba Između stripa, literature i filma Mila Manare dio je sajamskog programa Storie italiane, čiji su pokrovitelji Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Zajednica Talijana Pula, Talijanska unija, a glavni partner je Arheološki  muzej Istre iz Pule.

 
Podijelite članak