30. Sa(n)jam knjige u Istri



Sanjari kojima su se ostvarili snovi

Sanjari kojima su se ostvarili snovi


Zoran Janjetov je čovjek kojem su se ostvarili snovi. Sažeo je Andrea Matošević impresivnu biografiju slavnog strip crtača i grafičkog dizajnera bogate međunarodne karijere iz Novog Sada, a koji je bio njegov gost na subotnjem Doručku s autorom 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Janjetov je bio zanimljiv sugovornik pun fantastičnih priča iz svoje bogate karijere koja uključuje i dugogodišnju suradnju i prijateljstvo s velikim Alexandrom Jodorowskim. 

- Jodorowsky ti da scenarij i onda imaš potpuno odriješene ruke. Važna je priča i moraš biti čitljiv, važno je da u stripu sve stvari teku jasno pred očima čitatelja, kazao je Janjetov i potpisao još jednu dobru sajamsku priču iz ovogodišnjeg Života u oblacima. 

Histrokozmos je kroz Sagu o vinu predstavio Med i Teran. Bila je to, kako je točno poentirala sjajna Roberta Razzi, posveta motovunskoj vinskoj priči i motovunskom teranu kojeg promiče pet vinara, „pet motovunskih mušketira koji vraćaju Motovun na velika vrata hrvatskog vinarstva.“ Njihovi predstavnici bili su Nikola Benvenuti i Stiven Valenta, a objasnili su da je njihova misija zajedničkim nastupom na tržištu ujediniti vrhunsku kvalitetu i količinu, a s ciljem prepoznatljivosti na vinskoj sceni. Dojmljiva je njihova priča iz povijesnih izvora prema kojoj se prije 400-tinjak godina motovunski teran prodavao u malim dozama kao lijek u ljekarnama čak i u Austriji. Šarmantan, mudar i pametan u Histrokozmosu je, kao i uvijek, bio je Sinan Gudžević.

Uvertira u večernji program bilo je predstavljanje knjige Borisa Rašete: „Tito povjerljivo i osobno“ (24sata, Fraktura). U programu Intime uz Borisa Rašetu, govorili su Goran Gavranović, koji je uz Seida Serdarevića urednik knjige, i voditelj programa Andrej Nikolaidis.

„Boris Rašeta je bazirao knjigu na podacima o Titu koji bi u svim drugim djelima bile fusnote. Život je glavna radnja ove knjige,“ kazao je Gavranović.

„Pišući knjigu slijepo sam se držao autentičnosti. Ovo je virenje kroz ključaonicu Titove radne sobe, ali ne i spavaće sobe. To je način na koji je Machiavelli pisao 'Vladara'“, kazao je Rašeta koji je istraživanjima došao do knjige koja predstavlja „Tita od krvi i mesa, i političku ličnost i njegovu psihologiju“

„Tito je bio rođeni glumac, a od svog samog početka bio je svjestan svoje dimenzije“, kazao je Rašeta. 
Veliki pljesak i srca publike s pravom je osvojio je Emir Imamović Pirke, dragi suradnik Sajma, ovaj put u ulozi autora. U Sutonu uz knjigu premijerno je predstavljen njegov roman „Plan savršenog neuspjeha“ (V.B.Z.). Veliki naklon zaslužio je i Andrej Nikolaidis ovaj put kao voditelj-prijatelj koji je svoje mišljenje o romanu sažeo riječima: „Bravo majstore!“. 

„Ozbiljnost Imamovićevog teksta je kroz njegove romane rasla, ono što je egzistencijalno i moćno ovdje je doživjelo vrhunac. Ovaj je roman stara dobra ljudska drama. U „Planu vlastitog neuspjeha“ Imamović uspijeva napisati balkanski ekvivalent američkom neorealističkom romanu, kazao je Nikolaidis. Istaknuo je da je ovaj roman Pirketov književno najvrjedniji tekst i kazao: „Propast tog čovjeka, njegovog glavnog junaka, iznimno je uvjerljivo napisana. On to čini hladnim tonom, u njegovim iskazima nema nikakve patetike. Čovjek propada pred našim očima. Tone u savršenom ritmu koji vodi do dna“, kazao je Nikolaidis. 

„Meni je pisanje proze beskrajni neugrozivi prostor slobode“, kazao je Pirke, čiji je „Plan“ duboko introspektivan tekst, a pišući ga stalno se morao suzdržavati da ne bude zabavan.

U Životu u oblacima gost je bio umjetnik svjetskih referenci Mirko Ilić, koji je u Pulu na Sajam došao iz New Yorka, preko Münchena, a s njim je o stripu, ilustraciji i Miltonu Glaseru razgovarao povjesničar umjetnosti i kustos Mladen Lučić – Luc. 
„Nismo se vidjeli 30 godina. Ljudi kao što je on dali su mi šansu dok sam bio tu. Zahvaljujući njemu imao sam svoju prvu samostalnu izložbu stripa“, kazao je Mirko Ilić o Mladenu Lučiću - Lucu i zaradio veliki pljesak publike, a bila je to jedna od najposjećenijih ovogodišnjih sajamskih promocija. Luc je, naime, bio kustos prve Ilićeve izložbe 1977. godine u Studentskom centru i ispunio sve snove tada mladog umjetnika u vremenu „kada su kustosi bili u funkciji arta“.

Ovaj je Život u oblacima bio i vizualno zanimljiv: publika je mogla vidjeti i brojne radove Mirka Ilića, između ostalih i njegovu naslovnu stranicu časopisa Time bez naslova, za koju je osvojio brojne nagrade, kao i stripove, koje je počeo crtati ponovno nakon 40 godina u vrijeme korone.    

Na kraju sajamskog dana veliki pljesak dobili su Matija i Mauro Ferlin, dugogodišnji suradnici Sajma čiji je umjetnički rukopis utkan u brojne sajamske programe i događanja. U Životu u oblacima  predstavljena je  dvodijelna monografija Matije Ferlina u izdanju Oaze: Staging An/D Archive, čiji su autori Matija Ferlin, Mauricio Ferlin, Tina Ivezić i Maja Kolar te M/F Lea Rafolta. Uz Matiju Ferlina, o monografiji su govorili Maja Kolar, Mauricio Ferlin, Iva Nerina Sibila i Paola Orlić.

A ovo lijepu priču zaokružimo Maurovim riječima: „Ova knjiga je živi proizvod koji funkcionira u svojoj životnosti kao i kazalište.“ 

Podijelite članak