Rene Karabaš

Rene Karabaš

Rene Karabaš (pravog imena Irena Ivanova) rođena je 1989. u Bugarskoj. Spisateljica je, scenaristica, kazališna redateljica i glumica Dobitnica je niza priznanja za glavnu ulogu u filmu Bezbog redateljice Ralitze Petrove – nagrada Srebrni leopard Filmskog festivala u Locarnu, Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala, Aluminijski konj Filmskog festivala u Stockholmu i Zlatna ruža Filmskog festivala u Varni. Dobitnica je prestižne književne nagrade „Elias Canetti“ za roman Ostajnica. koji je također nominiran za bugarski roman godine i nacionalnu književnu nagradu Peroto. U tijeku je rad na filmskoj adaptaciji tog romana u režiji Kostadina Boneva, prema scenariju koji potpisuje autorica. Snimanje će započeti 2024. godine u albansko-rumunjsko-njemačkoj koprodukciji.

Prva pjesnička zbirka Rene Karabaš, Hips and Moths, predstavljena je u Londonu, na Sveučilištu u Cambridgeu i u Pragu. Objavljivala je pjesme u raznim pjesničkim antologijama diljem svijeta.

Osnivačica je Akademije za kreativno pisanje The Rabbit Hole koja okuplja najznačajnije bugarske pisce, scenariste i dramaturge. Trenutno piše scenarij za seriju filmova u produkciji Bugarske nacionalne televizije.