Književnost je na ekranu i u eteru

  • Post category:Novosti
Književnost je na ekranu i u eteru

Piše: Mija Pavliša

Što napraviti s knjigama, knjižarama, štandovima, piscima, pjesničkim večerima… u doba korone? Gdje s papirnatim knjigama, apotekarski složenom knjižarom? Kako doskočiti grlenim piscima i pričljivoj publici pjesničkih večeri? Na koncu, kako doručkovati s autorom pod maskama?

Okruženi digitalnim

Vratimo li se desetak godina unatrag, u vrijeme dok je Sa(n)jam knjige u Istri bio u srednjim tinejdžerskim godinama, učenim svijetom valjala se debata o digitalizaciji knjiga i smrti tradicionalnih, papirnatih izdanja. Jedni su tvrdili da je smrt knjige neminovna, drugi da ni mrtvi ne bi čitali Orwella na tabletu.

Nemojte misliti da nas ne muči, i to od proljeća prošle godine, kako čitateljima, knjigoljupcima, publici predstaviti 26. Sa(n)jam knjige u Istri. Što, gdje i kako tradicionalnu knjigu i pisce spojiti s publikom kada novo normalno više nije novo, a digitalne nisu više samo knjige? Digitalno je postalo sve oko nas.

„Di smo?“ pita nas publika, a pitamo se i mi sami.

Vođeni devizom „ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se“, odlučili smo tehnologiju upregnuti u korist knjige i književnosti, ohrabreni time što digitalne knjige nisu spalile papirnata izdanja, uvjereni da će i korona jednom proći, a mi ćemo se dotad potruditi ponuditi najbolje izvedivo rješenje.

Dostupni u cijelom svijetu

Tako ćemo sva događanja 26. izdanja ove književne manifestacije koja idu uživo u Puli istodobno pratiti na ekranima i u eteru. Na koncu, ovakvim razvojem događanja dobili smo i jedan neplanirani bonus te ga objeručke prihvatili – naše književno događanje prvi će put u svojoj povijesti biti dostupno u cijelom svijetu. I Purgerima i hrvatskim Ircima i Sarajlijama, Osječanima, Makedoncima, Slovencima pa i Puležanima spriječenima prošetati do naših novih lokacija.

Ovogodišnje, već jednom odgođeno izdanje bit će u potpunosti prilagođeno aktualnim epidemiološkim mjerama, a sreća je u tome što smo već debelo zašli u period lijepog vremena. Tako će prostrano dvorište „The Shipyard Puba“ u Ulici svetog Teodora odzvanjati književnošću. Tik do „Puba“ smjestit ćemo i našu privremenu knjižaru u velikom prostoru jedne od hala nekadašnje tvornice „Arena trikotaže“. Stjecajem okolnosti, i naš tradicionalni Doručak s autorom ovaj će put biti na otvorenome, pravi proljetno-ljetni doživljaj pod vedrim nebom.

Na taj način, a u skladu s nemilim pandemijskim okolnostima, osigurali smo da što više ljudi uživo i na licu mjesta može sudjelovati u najvećoj pulskoj knjiškoj fešti.

A velika novost 26. izdanja je da će uzbudljiv program biti dostupan i izvan Pule, izvan Hrvatske i gdje god se priključili putem radija ili gledanjem video-priloga koje ćemo emitirati na našim Facebook i Instagram-kanalima.

U zatvorenom, no u privatnosti svoga doma ili diskretno zaklonjeni na radnome mjestu, moći ćete pratiti video-prijenos događanja, kao i kratke video-priloge. Trudit ćemo se biti brzi i aktualni i što više događanja prenijeti uživo na svim našim dostupnim kanalima. Od Doručka u 11 sati svakog dana, do predvečernjih predstavljanja novih knjiga u „Pubu“, svakog dana po nekoliko puta, Facebook i Instagram neće imati mira.

Maestralni razgovori

Pripremamo novost nečuvenu na domaćoj knjižnoj sceni. Dvadeset i četiri sata na dan odašiljat ćemo radijski signal prateći njime program, a u pauzama puštati probranu glazbu po izboru Igora Dražića. Urednica Nevena Trgovčić i Emir Imamović Pirke će u terminima od devet do 10 i 45 sati, zatim od 13 i 15 do 14 i 15, te od 17 do 17 i 55, ugostiti knjižare, književnike, spisateljice…sve koji imaju što za reći. Pulski „Radio Maestral“ program će emitirati na svojoj frekvenciji 95,4 fm u nekoliko navrata tijekom dana, a opširnija verzija bit će cijeli dan dostupna putem interneta.

Otvorite oči, naćulite uši, bookmarkirajte naš web www.sanjamknjige.hr, Facebook i Instagram @sanjamknjige, istoimeni YouTube-kanal. Trudit ćemo se kamerom uhvatiti ono najknjiškije, pokojega glumca na arheološkim iskopinama u Četvrti svetog Teodora, pjesnikinju usred čitanja, i sve to prenijeti vam putem etera i online-kanala.

Ako i ne možete biti s nama ove godine u Puli, budite s nama na način koji vam najviše odgovara. Jer iza izmaštanog, trenutačno možda i neopipljivog svijeta, još stoje ljudi, pišu pisci, kupuju se knjige.

Nećemo se buniti ako i vi s nama podijelite svoje impresije uz hashtagove #dismo? i #sanjamknjigeuistri.