Književnost je i na platnu, ekranu i u eteru

  • Kategorija objave:Novosti
Književnost je i na platnu, ekranu i u eteru

Piše: Mija Pavliša

Što napraviti s knjigama, knjižarama, štandovima, piscima, pjesničkim večerima… u doba korone? Gdje prizemljiti štandove Faustuse, gdje s papirnatim knjigama, apotekarski složenom knjižarom? Kako doskočiti grlenim piscima i pričljivoj publici pjesničkih večeri? Na koncu, kako doručkovati s autorom pod maskama?

Vratimo li se desetak godina unatrag, u vrijeme dok je Sa(n)jam knjige u Istri bio u srednjim tinejdžerskim godinama, učenim svijetom valjala se debata o digitalizaciji knjiga i smrti tradicionalnih, papirnatih izdanja. Jedni su tvrdili da je smrt knjige neminovna, drugi da ni mrtvi ne bi čitali Orwella na tabletu.

Nemojte misliti da nas ne muči, i to od proljeća ove 2020. godine, kako čitateljima, knjigoljupcima, publici predstaviti 26. Sa(n)jam knjige u Istri. Što, gdje i kako tradicionalnu knjigu i pisce spojiti s publikom kada novo normalno više nije novo, a digitalne nisu više samo knjige. Digitalno je postalo sve oko nas.

Vođeni uzrečicom „Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se“, odlučili smo tehnologiju upregnuti u korist knjige i književnosti, ohrabreni time što digitalne knjige nisu spalile papirnata izdanja, uvjereni da će i korona jednom proći.

Tako ćemo sva događanja 26. Sa(n)jam knjige u Istri koja idu uživo u Puli, istodobno pratiti na platnu, ekranu i u eteru. Na koncu, ovakvim razvojem događanja dobili smo i jedan neplanirani, objeručke prihvaćeni bonus – pulski sajam knjiga prvi će put u svojoj povijesti biti dostupan u cijelom svijetu. I Purgerima i hrvatskim Ircima i Sarajlijama, Osječanima, Makedoncima, Slovencima pa i Puležanima spriječenima prošetati do Svetih Srca.

 Središnja (zatvorena) mjesta događanja bit će pulska galerija Sveta Srca, ujedno i sajamska knjižara, galerija Cvajner te prostor Circola. Ograničenjima koja su pred nama, a tiču se broja ljudi koji će moći uživo prisustvovati događanjima u tim prostorima, doskočili smo tako da će video prijenosi razgovora s piscima biti emitirani u vanjskom prostoru, na platnu i na ekranima raspoređenima diljem Pule, kako bi grad i njegovi ljudi, uz sve propisane distance i maske, dobili svoju godišnju dozu lijepe riječi. Malo doručkovali s autorom, upoznali nova lica, one pisce koji još nisu bili u prilici sa(n)jati, poklonili se pjesnicima, hodali prema glumcima, birali među novim knjigama…

 Širenjem na staru gradsku jezgru Pule probudit ćemo grad na potezu od Kaštela sve do obale. De Villeovim usponom, kao i okolnim ulicama i trgovima, odzvanjat će stihovi u glumačkim interpretacijama, bit će otvorena ordinacija terapije poezijom, a sajamski štandovi, simpatični Faustusi autora Hrvoja Đukeza uzduž uspona posjetiteljima će ponuditi najbolje knjige hrvatskih izdavača. Opipljive, papirnate.

Trudit ćemo se kamerom uhvatiti ono najknjiškije, pokojega glumca na Usponu, pjesnikinju usred terapije, i sve to prenijeti vam putem društvenih mreža – Facebooka i Instagrama te YouTube-kanala Sajma.

Nećemo se buniti ako i vi s nama podijelite svoje impresije uz hashtagove #sajamjeusrcima i #sanjamknjigeuistri.

U zatvorenom također, no u toplini svoga doma ili diskretno zaklonjeni na radnome mjestu, moći ćete pratiti video prijenos događanja, kao i kratke video priloge. Trudit ćemo se biti brzi i aktualni i što više događanja prenijeti uživo na svim našim dostupnim kanalima. Od Doručka u jedanaest sati, svakog dana, do predvečernjih predstavljanja novih knjiga u Circolu, svakog dana po nekoliko puta, Facebook i Instagram neće imati mira.

 Za one kojima ni to neće biti dovoljno, ali i za one sklonije tonu no slici, pripremamo novost nečuvenu na domaćoj knjižnoj sceni. Dvadeset i četiri  sata dnevno Sa(n)jam knjige će iz srca Istre odašiljati radijski signal prateći njime program Sajma, a u pauzama puštati probranu glazbu po izboru Igora Dražića. Urednica Nevena Trgovčić ispred svog mikrofona ugostit će knjižare, književnike, spisateljice i sve koji imaju što za reći. Pulski radio Maestral program će emitirati na svojoj frekvenciji 95,4 fm u nekoliko navrata tijekom dana, a opširnija verzija bit će cijeli dan dostupna putem interneta.

Otvorite oči, naćulite uši, bookmarkirajte naš web www.sanjamknjige.hr, Facebook i Instagram @sanjamknjige, istoimeni YouTube-kanal. Ako i ne možete biti s nama ove godine u Puli, šetati Forumom i uspinjati se do nove knjižare u Srcima, budite s nama na način koji vam najviše odgovara. Jer, iza izmaštanog, trenutačno možda i neopipljivog svijeta, još stoje ljudi, pišu pisci, kupuju se knjige.

(Foto: Đuro Gavran)