Knjižara građena od knjiga

  • Kategorija objave:Novosti
Knjižara građena od knjiga

Vlatka Balinčić

I eto, mi opet gradimo veliku knjižaru na Sajmu! Da, možda zvuči čudno, možda nije ni najbolji trenutak, možda… Možda je i sizifovski, ali mi je gradimo. U ovoj, 2020., posve drukčijoj od dva i pol prethodna desetljeća, ma i od svih – svih, onih puno ranijih, u godini u kojoj smo se iz salona Marine Kasina preselili u veličanstveni prostor Svetih Srca, gradimo tu svoju i vašu knjižaru iznova, kao da je prvi put. Na neki način i jest. Bez obzira na vrijeme u kojem smo se zatekli – vrijeme s mnoštvom ograničenja i novih pravila – slažemo je razigrano, želeći zadržati kulturnu stvarnost i preko polica pobjeći u divan svijet knjiga kojem uvijek, a posebice u prosincu, pripadamo. Tu novu, čudnu, i klasičnu i neobičnu knjižaru sastavljenu od puno knjižara otvaramo i na De Veilleovu uspon, puneći i galerijske prostore po putu, kao i okolicu Svetih Srca.

Tako će, vjerujemo, strmi uspon biti lak, sav satkan od knjiških priča, jedne po jedne i malo po malo, sve do velike knjižare u srcima, točnije Srcima Sajma.

Dakle, čim skrenete iz Prvomajske – tko ne zna gdje je, ima blaženi GPS –  i prođete kroz Portal Sajma, očekujte „Poeziju koja liječi“ u maloj galeriji s lijeve strane – poezija je, to već znate, pitanje srca, a ono je lijevo – a možda, ma sigurno, tamo zateknete i Pjesnikinju! 

Odmah preko puta, u još jednoj Sajmu prilagođenoj galeriji, nalaze se strip, film i glazba. Svi koji uđu, a neće ih, znamo, biti malo, shvatit će kakva je i koliko neodvojiva veza ovih umjetnosti i književnosti.

Dobro, to smo prošli i idemo prema gore, putujući i čitajući tekst za put. Možda naiđete i na Putopisca koji će vam čitati, postajući suputnikom s kojim sve ide brže i traje kraće. Toliko kratko da ste sada već visoko gore i ulazite u Atrij omeđen stupovima među kojima stoluje kraljica svake knjižare – njezino veličanstvo književnost. Ako se, s namjerom ili slučajno, zavučete u bočne galerije u prizemlju, u prostoru intime pronaći ćete Histricu, znanstvenu i stručnu knjigu ili priručnike.

Najvažnija točka svakoga grada je trg i upravo smo tako koncipirali ovu našu knjižaru od puno knjižara pa nam, zaželite li, možete doći i s gornje strane, od Castropole, putem kojim ulazite u svijet publicistike, filozofije, povijesti pa arhitekture i umjetnosti, kojima su Sveta Srca „prirodno“ okruženje. 

Ako vam pogled zaluta na suprotnu stranu i privuče vas šareni, dječji svijet – krenite slobodno preko mosta iako mislite da više niste djeca. Nečija, uostalom, uvijek jeste. 

Na kraju ili na početku, ovisi o vama, s prvoga kata promotrite bogatstvo knjiga ispod sebe i poslušajte što vam s pozornice imaju reći pisci, izdavači, gosti, domaćini, knjižari, studenti…. Ma svi koji knjige sanjaju dok taj san ne postane java tamo gdje je Srce – u Puli u prosincu.