Izložba Maje Celija u Makini kao uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri

  • Post category:Novosti
Izložba Maje Celija u Makini kao uvertira u Sa(n)jam knjige u Istri

U petak navečer u pulskoj Galeriji Makina otvorena je izložba ilustracija Maje Celija “Gradus ad Parnassum” kojom je najavljeno skoro otvaranje 26. izdanja pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri. Izložba je otvorena do 2. lipnja

“Vraćam se s uzbuđenjem i radošću na svoje “prapočelo”! Izlagati u svome gradu uvijek je drugačije, intenzivnije. Srce jače kuca! Na izložbi se nalazi uglavnom opus novijih radova nastalih za dječju literaturu. Svi koji dođu na izložbu moći će zaviriti u knjige i pročitati priče u kojima žive likovi izloženi na zidovima Makine”, izjavila je autorica Maja Celija.

Ilustracije objedinjene pod nazivom “Gradus ad Parnassum” prvi je sveobuhvatniji pregled njenih radova u Puli u posljednjih deset godina. Celija je u Puli provela djetinjstvo i ranu mladost. Završila je studij ilustracije u “Istituto Europeo di Design” u Milanu te grafički dizajn u “C. F. P. Bauer” u Milanu. Od 2019. predaje ilustraciju na “Accademia di Belle Arti” u Bologni, a živi i radi na relaciji Pula – Pesaro.

“Mada već godinama izbiva iz grada u kojem je provela svoje formativne godine, profesionalno djelujući u Italiji koju uostalom redovito zastupa na svjetskim bijenalima ilustracije, iznimno me razveselilo kada sam nakon više od desetljeća njene odsutnosti s domaće likovne scene Maju Celiju uspjela nagovoriti da je vratimo na njeno “prapočelo”. Predstavljajući se ovom prilikom izborom 20 radova iznjedrenih ih recentnih ciklusa, Maja Celija se po svom prvom većem povratku svome gradu definitivno etablirala kao zrela majstorica zanata u kojoj i dalje pulsira nerv kreacije proizašle iz rijeko istančane senzibilnosti i znalačke vještine likovnog izraza sagrađenog na nevjerojatnoj sposobnosti uživljavanja u koordinate svijeta mjerenog očima djeteta”, izjavila je kustosica izložbe Paola Orlić.

26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora održat će se u Puli od 4. do 13. lipnja pod sloganom “Di smo?”. Festivalska knjižara bit će smještena u hali bivše tvornice Arena trikotaža, a književna događanja odvijat će se u dvorištu Shipyard puba.

(foto: Mladen Jergović)