Svečano otvoren 18-i Sa(n)jam knjige u Istri

"Činilo mi se da u ovom trenutku neću govoriti o prošlosti Sajma, međutim, upravo dolazeći ovdje, dvije su mi siluete bile pred očima - jedna osnivača sajma Boška Obradovića, a druga Alberta Goldsteina. Ovo je 18. sajam i zahvaljujem onima koji su preko deset godina s nama kao i svim novim suradnicima jer su oni ti koji su nam pomogli da ovaj Sajam nikada ne ostari i da ostane aktivistički i beskompromisan", izjavila je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri, na svečanom otvorenju. Ove godine Sajam slavi 18. rođendan, svoju, kako je kazala Vodopija, „punoljetnost“ i trajat će od 30. studenog do 9. prosinca, svakoga dana od 9 do 21 sat, a posjetitelji će moći birati između 20 tisuća naslova preko 200 nakladnika po povoljnim sajamskim popustima od 20 do 70 posto. Gotovo 200 književnika, publicista, esejista, prevoditelja, povjesničara i urednika u gotovo 80-ak programa sudjelovat će na ovogodišnjem Sajmu. Također, ove će godine će sudjelovati najveći broj stranih autora u povijesti sajma, njih 25 iz osam zemalja.

Sa(n)jam knjige u Istri prvi prvi puta u povijesti imao je "noćno otvorenje", budući da su se vrata sajma otvorila večeras u 18 sati, a za posjetitelje je bio otvoren do 23 sata.

"Sajam će ove godine, kao nikad dosad, pokazati zrelost bogatim programom. Okrenuli smo se struci, prevoditeljima, knjižničarima, književnim agentima, nakladnicima, umjetnicima i dizajnerima, odnosno svima onima koji stvaraju veličanstveni predmet - knjigu" , naglasila je  direktorica sajma Magdalena Vodopija na svečanom otvaranju.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić svečano je otvorila Sajam, podsjetivši kako se upravo Pula prije nekoliko mjeseci kandidirala za svjetsku prijestolnicu knjige. Kako je rekla, na tom UNESCO-ovom natječaju Pula nije prošla pa se sada već radi na kandidaturi za sljedeći natječaj. Naglasila je i kako ovogodišnji sajam ističe važnost knjižnica. "U vremenu kada izdavači muku muče s načinom prodaje knjiga knjižnice moramo tretirati kao mjesta njihove važne distribucije i dostupnosti", rekla je ministrica.

Posebno je istaknula kako će u sklopu sajma biti utemeljenjen Europski institut za književno prevođenje jer, "prevođenje nije samo prevođenje s jednog na drugi jezik, već iz jedne u drugu kulturu".

Gradonačelnik grada Pule Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji između Istarske županije, Grada Pule, Zagrebačke banke i udruge Sa(n)jma knjige koji će "Sajmu dati sigurnost i stabilnost u iduće tri godine". Miletić je u svom kratkom obraćanju kazao kako mu je "drago da je Pula, osim što je prepoznata po filmu, Areni i Uljaniku, prepoznata i po knjizi. Dolazi vrijeme darivanja, a upravo je knjiga jedan od najljepših poklona", poručio je Miletić.

Pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica zaželio je organizatorima Sajma da „unatoč punoljetnosti ne ostare i ostanu zauvijek djeca“.

Posjetiteljima i sudionicima Sajma obratile su se i književnice iz Turske Ayfer Tunc i Ece Temelkuran, održavši  zdravicu, podsjetivši kako "narode ponajviše zbližavaju kultura i umjetnost".

Ceremoniju otvaranja u režiji Mauricija Ferlina, uz viceve i pošalice, vodio je Vojo Šiljak, a za glazbu su se pobrinuli braća Saša i Goran Farkaš i Dario Marušić koji je za tu priliku skladao glazbu, svojevrsno muzičko putovanje Mediteranom, posebno Turskom i Italijom.

 

 

Prethodna / Sljedeća