Claudio Magris: Tri priče

Glas Istre

Popodne trećeg dana 18. sajma knjige u Istri bilo je posvećeno glavnoj temi sajma Mediteranu i piscima iz Italije i Turske, pa je publika u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja mogla doznati nešto više o knjigama "Tri priče" Claudija Magrisa i "Noć zelene čarobnice" Ayfer Tunç.

Magrisova knjiga "Tri priče" u izdanju Durieuxa po prvi put okuplja tri priče tog poznatog talijanskog autora koje su dosad bile objavljene samo u literarnim časopisima. O knjizi su osim autora pričali urednik Nenad Popović, novinar i pisac Predrag Lucić te prevoditeljica Ljiljana Avirović.

Lucić je od autora htio doznati da li je kada je pisao priču "Glasovi" već predviđao dolazak mobitela.

- To je genijalno pitanje jer se dotiče teme tehnologije koja neizbježno mijenja naše živote. Ideju za "Glasove" dobio sam kada sam jednom prilikom nazvao prijateljicu u München. Javila mi se telefonska sekretarica i senzualan, snimljen glas moje prijateljice. Kada sam ju ponovo nazvao i kada mi se javila primijetio sam da njen glas uživo nije ni približno tako lijep kao onaj na sekretarici i poručio joj da ću ju zvati samo kada nije doma i zavađati njenu sekretaricu. Glavni lik te priče radi u jednoj telefonskoj centrali i radi upravo to - zove žene kada nisu doma i zaljubljuje se u snimljene glasove. On traži čisti i prvi glas žena, pa te apstraktne žene postaju čisti telefonski brojevi, kazao je Magris.

Ljiljana Avirović pročitala je prve retke Magrisove priče "Graf" i istaknula kako ju je obuzeo ritam te prve rečenice, tako različit od njegovog uobičajenog stila. "Graf" je priča o pomoćniku čovjeka koji vadi leševe iz rijeke i mora, a Magris je primijetio kako za glavne likove svojih priča i romana uglavnom bira likove koji su zapravo sporedni.

- Prvo moram reći da mi je drago što se ta priča napokon nalazi u knjizi jer je to jedna od meni omiljenih priča. Sam Graf se u priči i ne pojavljuje već u njoj progovara njegov asistent koji bi mu htio nalikovati. Mislim da smo i mi u našim životima zapravo samo sporedni likovi jer je nešto drugo uvijek važnije od nas, bolo voljena osoba ili ljubav koja nas veže. Grafov asistent je epski lik koji nam pokazuje kako možda možemo uspješno preći velike životne prepreke koje su nam na putu i na kraju propasti zbog neke sitnice, kazao je Magris.

Treća priča u knjizi nosi naziv "Vi ćete, dakle, razumjeti" i zapravo je novo čitanje mita o Orfeju i Euridici. Radnja je smještena u jednom staračkom domu (dakle nekoj verziji Hada), a priča ju modrena Euridika. Magris je za tu priču kazao da je puna ljubavi te da u njoj Euridika odlučuje ostati u Hada upravo zbog nje.