Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

  • Emir Imamović Pirke

Regionalno žarište Sajma: Makedonija čita

U političkim i ekonomskim krizama teško se živi, ali se kvalitetno stvara. Jedan od ionako brojnih dokaza točnosti ove teze, je i suvremena makedonska književna produkcija koju je većina hrvatskih čitatelja upoznala preko, mogli bismo reći, najboljih izvoznih proizvoda literature iz Makedonije.

Program Makedonija čita nema namjeru praviti balans između hrvatske i makedonske književnosti, već želi omogućiti suvremenim i dobrim autorima iz Makedonije, bez obzira da li pišu na makedonskom ili albanskom jeziku, predstavljanjenjihovih djela i uspostavljanje kvalitetne suradnje sovdašnjim autorima, nakladnicima i strukovnim udrugama, kako bi buduća kulturna razmjena skratila put visokoj umjetnosti iz Makedonije u Hrvatsku i iz Hrvatske u Makedoniju.

Smatramo, također, kako je za takvo što došao i dobar, recimo tako, politički trenutak: Makedonija se stabilizirala, reaktivirala procese integracija u EU, dok aktualna vlast i Ministarstvo kulture želi odstupiti od koncepta mitologiziranja prošlosti i tamošnju kulturu vratiti u suvremene tokove i trendove, ponajprije preko književnosti, ali i drugih oblika kreativne industrije, čije reprezente želimo vidjeti u Puli, na Sajmu knjige u Istri.