Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 10.12.2017.

  • Program

Crtaj ono što poznaješ

U novom programu Hop lektira, u kojem se učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole upoznaju sa stripom, voditelji programa Iris Mošnja i Vladimir Šagadin ugostili su Josipa Sršena, stripaša i ilustratora koji radi i kao lektor za nakladničku kuću Fibra.

Sršen je rekao kako je prvi strip o ovcama nacrtao 2004. godine, a na pitanje zašto je nastavio sa crtanjem, nasmijao se i komentirao ''zato što nisam znao da ono što sam nacrtao ne valja''. Dodao je kako nitko ne crta stripove jer kalkulira, nego zato što to istinski voli. Voditelji su sa Sršenom razgovarali o nepostojanju škola u kojem se strip autori mogu obrazovati, fanzinima kao radu entuzijasta, te o stogodišnjoj povijesti stripa i njegovom prvom pojavljivanju u kontekstu dnevnih novina. Bilo je govora i o Sršenovoj strip pasici Ma daj? koja je 167 tjedana izlazila u Jutarnjem listu, na što je Šagadin rekao kako je lako jednom nešto napraviti, pa i ponoviti pet puta, no teško je održati takav kontinuitet objavljivanja, a Sršen se složio, rekavši kako treba sjediti, razmišljati i raditi, i da se ne bi mogao baviti takvim poslom da ovisi o inspiraciji.

Osnovnoškolci su saznali i da se kolekcija stripova zove strip-album, a Sršen je pojasnio svoj posao lektora rekavši da ''kad netko napiše nešto i ne zna razliku između č/ć ili on/je, onda ja to moram popravljati jer ta osoba nije pazila u školi''. Naziv njegove druga novinske pasice, Divlji lektor, nastao je zato što ga ljute banalne pogreške u jeziku, a u vizualnom smislu koristio je elemente dizajna manga stripa (što uključuje nepravilne kadrove, i, primjerice, ''action lines'', linije koje dodaju dinamiku crtežu). Svoj entuzijazam prema stripu Sršen je pokazao rekavši kako je između 2010. i 2017. godine  sudjelovao u ukupno sedam 24-satnih strip maratona u kojima je cilj unutar 24 sata nacrtati 24 stranice stripa. Invazija, jedan od njegovih stripova, nastala je upravo na takav način.