22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

Press konferencija u Ljubljani

22.11.2016

www.sanjamknjige.hr

PRIOPĆENJE ZA NOVINARE

-- 22. studenoga 2016. --

REGIONALNI PROGRAM „LJUBLJANA BERE“

 

U Gradskoj vijećnici Grada Ljubljane održana je danas konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji regionalni program 22. Sa(n)jam knjige u Istri – Ljubljana bere, odnosno Ljubljana čita.

Sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Grada Ljubljane, Zoran Janković, a s obzirom da se program Ljubljana bere ostvaruje uz veliku potporu Grada Ljubljane i ljubljanske Javne agencije za knjigu, predstavnicima medija obratila se najprije pročelnica za kulturu Grada Ljubljane, Mateja Demšič, istaknuvši kako je Odjelu za kulturu Grada Ljubljane iznimno drago što će se ljubljanska kulturna scena predstaviti upravo u sklopu pulskog Sajma knjige, kojeg smatraju manifestacijom od izuzetne kvalitete i značaja. Istaknula je i da se u stvaranje i predstavljanje ljubljanskog programa u Puli uključile zaista važne ljubljanske institutucije i pojedinci. Prije svega naglasila je partnerstvo s Javnom agencijom za knjigu – agencijom koja brine o promociji ljubljanskih književnika u svijetu, ali i doprinos Turističke zajednice Grada Ljubljane i njihovog identitetskog znaka Okusi Ljubljane te Ljubljanski potniški promet – koji će u Puli prevoziti građane i posjetitelje Sajma.

Direktorica pulskog Sajma, Magdalena Vodopija, naglasila je kako uz tematsko opredjeljenje, pulski festival knjiga i autora svake godine želi na osobiti način predstaviti i upoznati određenu regiju, određeni grad i njihov kulturni milje. Ove godine uz glavnu temu Transatlatik – koja u središte pažnje postavlja portugalsku književnost i književnosti koje povezuje portugalski jezik, poput brazilske i dijela afričke, na sveobuhvatan način predstavlja literarnu i kulturnu scenu grada Ljubljane i u Pulu dovodi istaknuta imena koja zadužuju ljubljansku književnost i umjetnost. Velik i sadržajno snažan program Ljubljana bere odvijat će se tijekom svih jedanaest dana 22. Sajma, od 1. do 11. prosinca 2016., i, ističe, kako će zasigurno ostati zapamćen kao najambicioznij regionalni program koji se gotovo ravnopravno odvija uz glavnu temu Sajma.

Direktorica pulskog Sajma posebno je izdvojila poeziju, kao izuzetno zastupljenu u ovogodišnjem programu Sajma. Uz nastup slovenskih bardova Zorana Predina i Svetlane Makarovič, ali i posebnog programa hommagea slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu, 22. Sajam i započet će u znaku poezije. Adonis, jedan od najvećih živučih pjesnka današnjice, proglasit će 22. Sajam otvorenim.

Glavna selektorica programa „Ljubljana bere“, Renata Zamida iz Javne agencije za knjigu, razložila je ljubljanski program u kojem će sudjelovati otprilike 20 renomiranih slovenskih autora te naglasila kako je čitava ideja bila da se predstavi ne samo literarna scena, već šira umjetnička scena Ljubljane i Slovenije, da se predstavi Slovenija u malom na različite načine.

Slovenski autori će se u sklopu pulskog Sajma predstavljati na dnevnoj bazi i bit će uključeni od Nultog dana Sajma, onog posvećenog knjižničarima i struci, kada će se predstaviti glumica i književnica Maja Gal Štromar, sve do posljednjeg dana Sajma. Program predstavlja ne samo književnu, već i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnici koji će se predstaviti u Puli bit će: Goran Vojnović, Mojca Kumedrej, Svetlana Slapšak, Boštjan Videmšek, Agata Tomažič i Sebastijan Pregelj, a tu će biti i Klemen Košir, autor knjiga o hrani, koji će predstaviti knjigu Plava: knjiga o plavi ribi, prošle godine proglašenom za najljepšu slovensku knjigu. Posebno je istaknula program Noć pulskih galerija (s Okusom Ljubljane) u sklopu kojeg se predstavljaju slovenski umjetnici u pulskim galerijama: kultna slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. Najavila je kako će službeno otvorenje programa „Ljubljana bere“ na 22. Sajmu biti u sklopu otvorenja programa Laibach Kunst Machine – izložbe i glazbenog performansa kolektiva Laibah u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca, kada će se prisutnima obratiti gradonačelnik Grada Ljubljane, Zoran Janković, ali i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je suorganizator ovog događaja. Istaknula je kako ljubljanski program počinje glazbom, pa će na taj način i završiti uz mračnu divu slovenskog pjesništva i šansone, Svetlanu Makarovič.

Pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica zaključio je kako su hrvatski, talijanski i slovenski identiteti tri sastavnice koje čine identitet Istre te kako je ova suradnja od iznimne važanosti za cjelokupnu istarsku kulturnu scenu, kao i idealna prilika da se upozna ona druga strana Istre, a to je njezina bogata kultura.  

 

Cjelokupni program 22. Sajma može se pronaći na internet stranici Sajma: www.sanjamknjige.hr 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posljednje vijesti