22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

LJUBLJANA ČITA

Renata Zamida

 

Pulski sajam knjiga jedan je od šarmantnijih sajmova s kojima sam se susrela u zadnjih deset godina, a nije ih bilo malo. Zapravo je naziv Sajam nepravedan, jer to je festival, susretište, sunčano utočište autora, urednika, prevoditelja, kritičara i svih drugih koji se u regiji bave "literaturom". U Puli svi imaju vremena za onu obećanu dugu kavu, možda čak i dvije. Posljednjih godina gotovo i nije bilo Sajma na kojem nije gostovalo barem nekoliko slovenskih autora, između ostalih i Tomaž Šalamun i Aleš Debeljak kojima se ove godine posvećuje poseban program. Upravo je zbog toga razmišljanje o predstavljanju slovenske literature, koje je započeto na inicijativu direktorice pulskog Sajma, brzo naišlo na odobrenje, grad je Ljubljana bez oklijevanja pristao na poziv, a priključila se i slovenska Javna agencija za knjigu. Poveznice umjetnika iz obaju gradova tradicionalno su snažne, prijateljske, vjerojatno još više na drugim područjima, poput vizualne umjetnosti i glazbe, nego na literarnom.

Uostalom, Pula je od Ljubljane udaljena samo 200 km ili dva sata vožnje. Ljubljana je Puljanima bliža od Zagreba! Dijelimo čak i mitologijski životopis Jamesa Joyca, samo što u Puli nije – kao što je u Ljubljani – zabunom izišao iz vlaka, već je u toj, tada austrougarskoj i vrlo kozmopolitskoj vojnoj luci, nekoliko mjeseci podučavao engleski. Prvi astronomski arhitekt Herman Potočnik Noordung, rođenjem Puljanin, našao se u slovenskom Vitanju, a u Puli, u njegovom centru na Kaštelu. Stoga, da se Puljanima, u okviru njihovog uglednog knjiškog događaja predstavi slovenska prijestolnica, i to ne samo knjigom, već kulturom u najširem smislu – glazbom, kulinarstvom, slikarstvom, fotografijom, ilustracijom i na koncu, ali nikako nevažno, standardima i postignućima koje je Ljubljana kao grad u posljednjem desetljeću postigla sa svojim građanima, zapravo nije nikakva slučajnost. Ljubljana od prošle godine nosi naziv Unescovog grada literature, 2010. bila je Svjetska prijestolnica knjige, ove je godine Zelena prijestolnica Europe, a za 2025. najavila je kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture. Pored toga Ljubljana također ima sajam knjiga koji se trudi postati književni festival.

Slovenski program u Puli nastoji s gotovo dvadeset događaja u deset dana predstaviti svježe likove koji u Hrvatskoj (i južnije) još nisu poznata, a vrijedi ih čuti (spomenimo samo Boštjana Videmšeka s odličnom knjigom U bijegu koja se tematski nadovezuje na prošlogodišnje pulsko žarište, balkansku izbjegličku rutu, ili Agatu Tomažič koja je i kod nas uistinu književno osvježenje, zatim mračnu divu šansone i poezije Svetlanu Makarovič koja već dugu čeka svjež prijevod na hrvatski). U Pulu ćemo dovesti i miljenike vaše festivalske publike, Gorana Vojnovića, Zorana Predina i kolektiv Laibach koji je prije nekoliko godina napunio pulsku Arenu. Također, naučit ćemo Istrane nešto novo o plavoj ribi… Općenito, želimo čitateljima – i onima koji čitaju u ime nakladnika – ove godine u Puli otkriti nešto uzbudljivo kako za knjiške police tako i za programe. Susjedi se moraju poznavati.

Bez obzira na uspone i padove u međususjedskim odnosima na političkoj razini, više nas toga povezuje nego što nas razdvaja. Program koji predstavljamo na Sajmu, naravno, više je od "same" Ljubljane, to je poveznica i nama i vama, dragi susjedi. Radujemo se svi zajedno uzbudljivim susretima i razgovorima na Sajmu i u gradu!