22. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: Transatlantik
Dom hrvatskih branitelja, od 1. do 11. prosinca 2016., Radno vrijeme: 9-21

Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac

 

Ubojstvo mlađe žene ispred 'sigurne kuće', nastojanje lokalnog novinara da rasvijetli motive ubojice, povezanost kriminala i političkih moćnika te trovanje psa sveučilišnog profesora čine fabularni okvir "Stajske bolesti", novog romana pulske spisateljice i televizijske novinarke Slađane Bukovac, koji su jučer na pulskom Sajmu knjige u Istri, uz autoricu, promovirali izdavač Ivan Sršen iz Sandorfa i urednik Kruno Lokotar.

U novom autoričinom romanu, koji se pojavljuje osam godina nakon objave njenog zapaženog romana "Rod avetnjaka", sumorne teme bračnog nasilja, krijumčarenja ljudi, korumpiranih moćnika i fašizacije društva isprepliću se s opisima duboko emotivnog i možda jedinog preostalog stvarnog odnosa; onog ljudskih bića s psima i konjima.

- Masovna je pojava da se ljudi sele na rančeve, gdje žive sa životinjama. Životinjski je svijet pouzdan i posjeduje emotivnu kvalitetu. To su, zapravo, mjesta bijega. To je veliki eskapizam koji nastaje kad propadne svo društvo, naglasila je autorica.

Objašnjavajući naslov romana, autorica je kazala da je 'stajska bolest' kolokvijalni naziv koji koriste konjušari za psihološki poremećaj pomicanja konja lijevo-desno u boksu, koji nastaje uslijed njihove pretjerane zatvorenosti. Stoga lik glavne junakinje, iako posve bespomoćna, jedina može napraviti pokret, promjenu, budući da ostali likovi unutar okoštalog sustava odigraju neke uloge i vraćaju se otkud su krenuli.

Kruno Lokotar je rekao da se ovaj sociološki psihološki roman u apokaliptičnoj atmosferi bavi gnojem odnosno neugodnim temama, a Ivan Sršen dodao je da se roman bavi zamućenom slikom, graničnim stanjem živog bića - životnije, čovjeka i, metaforički, društva.

- Moj je dojam čitanja ovog romana kao da sam gazio kroz blato s teškim cokulama, koje imaju i utege na sebi. No, ti utezi drže čitatelja u romanu. Likovi su pažljivo građeni, a ima i psihoanalize na razini čovjeka, ali i na razini društva, kazao je Sršen. Nadovezujući se riječima da nju zanimaju ljudi, a samim time i psihologija, autorica je rekla da je ovo knjiga o kolektivnom stanju te joj je zato bilo važno imati psihološki jake karaktere.

- Ubojstvo nikad ne možemo potpuno razumjeti, kao ni ludilo. Psihologija je alat bez kojeg se ne može početi ništa s romanom, kazala je Slađana Bukovac, pročitavši dva poglavlja "Stajske bolesti". (Z. ANGELESKI)

 

07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac 07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac 07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac 07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac 07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac 07.12.2016 Puna je Pula (premijera): Slađana Bukovac