21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

20.10.2015

Erri de Luca oslobođen optužbe i stiže u Pulu kao gost 21. Sajma

Jučer je na Torinskom sudu Erri de Luca oslobođen optužbe poticanja na krivično djelo. Legalitet članka 21 Ustava prevladao je nad člankom 414 fašističkog kaznenog kodeksa. Tako završava proces koji nikad nije smio ni započeti, a koji je smjestio na optuženičku klupu napoletanskog pisca, zbog prekršaja mišljenja i izjave da „Tav treba sabotirati“.

Ovom se izvanrednom autoru sudilo za slobodu mišljenja, a zbog jedne izgovorene riječi prijetila mu je kazna od pet godina zatvora. Naime, De Luca već dugi niz godina podržava NO TAV - pokret otpora talijanske pokrajine Val di Suse, koji se protivi izgradnji brzog vlaka Lyon – Torino. Osnovni je razlog ekološki, jer taj projekt zahtijeva probijanje tunela kroz planine pune azbestnih naslaga. De Luca je u rujnu 2013. dao intervju za Huffington Post online u kojem, između ostalog, izjavljuje kako projekt treba „sabotirati“, a gradilišta uništiti, čime je „zaradio“ tužbu za „poticanje na krivično djelo“.

Sudilo se tako slobodi govora, pravu na osobno mišljenje, pravu na neslaganje s vlašću. Kao podrška Erriju i općenito borbi za slobodu riječi veliki se broj ljudi i institucija iz cijeloga svijeta okupio oko web stranice IOSTOCONERRI, čiji je moto „Le parole non si processano, le parole si liberano“ („Riječima se ne sudi, riječi zaslužuju slobodu“).   

Nakon čitanja presude autor je ostao stajati gotovo ravnodušno, skrivajući ganuće te je izjavio:

Našao sam se u dugačkoj sali za čekanje, koje je sad prestalo. Ono što ostaje je velika solidarnost osoba koje su me podržavale tu i u Francuskoj. Bio sam miran jer sam učinio sve što je u mojoj mogućnosti – dodao je – ovo oslobađanje potvrđuje legalnost članka 21 Ustava, koji garantira najširu moguću slobodu izražavanja.

Prije no što se sudac povukao na četiri sata u vijećnicu, Erri de Luca pročitao je i neke spontane izjave:

Bio bih prisutan u ovoj sudnici i da nisam inkriminirani pisac. Smatram ovu optužbu eksperimentom, pokušajem da se uguše protivne riječi. Ja sam pisac i kao takav smatram se strankom kojoj je bilo koja želja za cenzurom uvreda. Potvrđujem svoje uvjerenje da treba osporiti takozvanu brzu liniju u Val di Susa, zabraniti je i blokirati, znači sabotirati, a zbog legalnog očuvanja terena i zraka ugroženih stanovnika. Moja riječ protiv i dalje živi i baš me zanima da li ona predstavlja kazneno djelo.

Prvi ovogodišnji "Doručak s autorom" otvorit će upravo Erri de Luca, a tada ćemo imati priliku, kroz razgovor koji će voditi naš Vojo Šiljak, čuti više o ovom autorovom iskustvu, ali i o njegovom životu i radu. Erri de Luca će na Sajmu predstaviti i svoji novi roman "Irenina priča" u izdanju naklade Meandar Media.

Posljednje vijesti