21. Sa(n)jam knjige u Istri, pulski festival knjiga i autora
Tema: OTOK-GETO-AZIL
Dom hrvatskih branitelja, od 3. do 13. prosinca 2015., Radno vrijeme: 9-21

BOOK F(OR)EVER


Novi program Sajma za srednjoškolce


Kada uopće počinjemo osvješteno čitati (bez školskih - lektirnih zadatosti i roditeljskih naputaka)? Koje je to vrijeme kad se napušta knjiga ili se nasuprot tome ostaje zauvijek zaražen čitanjem? Kada to najstrastvenije čitamo? Koji je to period naših života kad nas najžešće hvata čitalačka groznica, vrijeme kad knjiga zauvijek postaje dio nas? Složit ćemo se da je to vrijeme između naše 14. i 18. godine, ono vrijeme kada naglo i uglavnom turbulentno odrastamo. Vrijeme srednje škole.

 

Zato smo i program za srednjoškolce (po prvi put na Sajmu!) nazvali Knjiška groznica ili Knjiga zauvijek engleskom inačicom Book F(or)ever.

 

Program će voditi Kruno Lokotar i Emir Imamović-Pirke (samoprozvani Duo Quattro).  U programu ima svega osim školske lektire. U jutarnjim satima,  na velikoj sceni Sajma nizat će se: stripaši, grafiteri, ilustratori (Sylvain Coissard,  Miron MilićVibor JuhasMiha Perne i Leon Zuodar - Beli sladoled), dokumentarni filmovi iz HRT kina na temu Otok – geto – azil, splitska reprezentacija (Boris DežulovićPredrag LucićIvica Ivanišević), glazbenici Aleksandar Stojković iz Goribora i Saša Milovanović (Sale Veruda) iz Saša 21, mladi pisac Borna Vujčić,  nesvakidašnji prozaik, vizualni umjetnik i čarobnjak grafičkih materijala Boris Greiner i učenik pulske gimnazije „Branko Semelić“ (1964. – 68.), pisac europskog glasa, Dragan Velikić.


Lako je primijetiti da se duh Art & Music festivala i Stripovske ulice „prelio“ u ovaj program. Nimalo slučajno, jer će jedna od središnjih tema svih razgovora s autorima biti sloboda govora i što je to građanski neposluh.