Objavljene nominacije za nagradu Kiklop

27.10.2012

Dobitnik nagrade za životno djelo Mirko Kovač

U zagrebačkoj Knjižnici „Bogdan Ogrizović“, u petak, 26. listopada održana je konferencija za novinare posvećena ovogodišnjoj dodjeli književne nagrade Kiklop, koja se od 2004. godine dodjeljuje u sklopu Sa(n)jam knjige u Istri.

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop - u sastavu Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević, Miroslava Vučić, Zoran Simić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar i Tea Grujić – odlučio je kako će ove godine za životno djelo biti nagrađen veliki pisac Mirko Kovač. Razloga za tome ima više nego dovoljno, a neke od njih je sažeo i Upravni odbor u svojem obrazloženju, koje je pročitao Bruno Kragić: „Kovačevo cjelokupno djelo, ponajprije romani, polazeći od lokalnih tema, redovito dosežu univerzalno značenje, a sam je Kovač, poetičkom podlogom opusa te vlastitim, moralno i književno uvjetovanim izborom nezanemariv dio hrvatske kulture“. Prijašnji dobitnici ove nagrade su Aleksandar Flaker, Slavko Goldstein i Predrag Matvejević.

No, iako je već poznat ovogodišnji dobitnik Kiklopa za životno djelo, još uvijek traje glasanje za nagrade u ostalih dvanaest kategorija, među kojima su prozno djelo godine, urednik/ica godine, knjiga za djecu i mladež, debitantska knjiga godine i ostale. Kako je istaknula glavna organizatorica i tajnica Pulskog sajma knjiga, Slavica Ćurković, u nominacijski proces su ušle knjige objavljene od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza ove godine, a u prvom krugu glasanja sudjelovalo je 302 glasača.

Glasačko tijelo za nagradu Kiklop čine profesionalci iz svijeta knjiga i izdavaštva – pisci, kritičari, urednici, prevoditelji, novinari, bibliotekari.

Drugi krug glasanja slijedi idući tjedan, dodjela nagrade je zakazana za 9. Prosinca u Puli, u muzejsko-galerijskom centru Sveta srca, a režirat će je Mauricio Ferlin. Ove godine najviše je prijava bilo u kategoriji prijevod godine, čak njih 26, dok je samo jedna manje bila u kategorijama knjiga inozemnog autora/ice i prozno djelo godine.

Među onima koji su ove godine u natjecanju za Kiklopa nalaze se brojni poznati književni autori i autorice te urednici: Ludwig Bauer, Ivana Simić Bodrožić, Mani Gotovac, Olja Savičević Ivančević, Kristijan Vujičić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Irena Lukšić, Viktor Žmegač i mnogi drugi.

Kiklop će biti dodijeljen na završetku ovogodišnjeg Pulskog sajma knjiga, koji ove godine „slavi punoljetstvo“, kako je istaknula njegova direktorica i osnivačica Magdalena Vodopija. Sa(n)jam knjige se ove godine održava 18. put, i to od 30. studenoga do 9. prosinca, a obrađivat će ponajviše temu Mediterana.

Posljednje vijesti

Nominirani za nagradu Kiklop

05.11.2012 Kiklop

Nominirani za nagradu Kiklop