Programi za djecu i mlade

Sajam će obilježiti i povratak programa za djecu i mlade. Najmlađi će ponovno uživati u Libriću na Sajmu i uživo razgovarati s autorima omiljenih slikovnica. Stariji osnovnoškolci upoznat će vrhunsku domaću ilustratorsku scenu uz Klaru Rusan, Klasju Habjan, Mislava Lešića, Ivanu Pipal, Agatu Lučić i selektora programa Hop lektire Dominika Vukovića. Srednjoškolci će pak programom PULikulArna reforma književnim klasicima pristupiti na nekonvencionalan način uz voditelja Emira Imamovića i sajamske goste.

LIBRIĆ NA SAJMU u Plavom salonu

Priče za laku noć naše omiljene Bake Librić održavat će se svaki dan u 19 sati.

Dan nakladnika i radionice za djecu održavat će se od ponedjeljka do petka u 9.00 i 10,30.

Ponedjeljak, 28. studenog 2022.

Naklada Ljevak predstavlja: KAPELIN: Obična štorija o neobičnom Labinjanu

Voditeljice: Majda Milevoj Klapčić i Katarina Brajdić Divšić

Katarina Brajdić Divšić (1981., Nova Gradiška) diplomirala je hrvatski jezik i književnost i latinski jezik i rimsku književnost na Filozofskom fakultetu u Puli. Živi i radi u Istri, kao srednjoškolska profesorica Latinskog jezika. Mama Matiji i Marti Veroniki s kojima obožava čitati knjige. Ovo je njezina prva slikovnica.

Majda Milevoj Klapčić (1974., Labin), osnovnu i srednju školu završava u Labinu, dok je diplomirala talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, te bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao stručni suradnik knjižničar u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Uređuje knjige, a ova joj je slikovnica prvi autorski rad. Mama Mateji, Marku i Matku, velikim ljubiteljima knjiga i magije koja nastaje čitanjem.

 

Utorak, 29. studenog 2022.

Školska knjiga predstavlja: KNJIGA O STRAHU

Voditeljice: Sandra Đurijanček, Dajana Čopec

Sandra Đurijanček je psihologinja i mentalna trenerica, a primarna su područja njezina djelovanja u okvirima upravljanja emocijama, unaprjeđenja fokusa, održavanja motivacije, komunikacije i promjene životnog stila. Svakodnevno pruža podršku sportašima, odraslim pojedincima različitih zanimanja kao i studentima, srednjoškolcima i djeci kroz edukacije te individualni i grupni rad. Redovito piše članke za razne portale poput RTL-ovog Život i stil, ordinacija.hr, miss7, misszdrava, žena.hr, 24sata i druge.

Dajana Čopec je psihologinja i mentalna trenerica u timu Mentalnog treninga. Nakon završenog studija psihologije sporta na Sveučilištu Portsmouth vratila se u Hrvatsku kako bi svojim radom počela pružati podršku sportašima i nesportašima. Trenutno primarno radi s djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, sportašima i nesportašima. Uz individualni rad redovito provodi i grupne radionice za djecu. Pisala je brojne članke za portale poput 24sata, ordinacija.hr, misszdrava, Slowliving, MaminaMaza i mnoge druge.

 

Srijeda, 30. studenog 2022.

Planetopija predstavlja: Kako je divan svijet oko nas

Voditeljice: Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska

Dječje oči vide daleko i duboko, njihova mašta spremna je za čuda, a njihovo srce pripada svijetu oko nas. A taj svijet, iako nam se tako možda ponekad ne čini, ispunjen je čudesima! Ta su čuda ponekad sasvim mala, kao sunčana zraka na našem krevetu, ili pčela na cvijetu, a ponekad su veličanstvena kao zalazak sunca ili plavetni kit. Na ovoj ćemo radionici pričati o čudima kojima nas priroda okružuje, ponajviše o životinjama – od najsitnijih bubica, do najbržih, najsnažnijih i najvećih životinja na planetu. A naučit ćemo ponešto o tome što sami možemo učiniti da očuvamo ovaj divan svijet oko nas.

 

 

 

Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Alfa predstavlja: OTKRIVAMO MATEMATIKU

Voditeljice: Gabrijela Žokalj i Bojana Meandžija

Gabriela Žokalj učiteljica je, izvrsna savjetnica u Osnovnoj školi Bogumila Tonija u Samoboru. Tijekom godina neprestano se stručno usavršavala na različitim edukacijama u zemlji i inozemstvu. Kao predavačica sudjeluje na međunarodnim konferencijama i edukacijama. Posebna su područja njezina interesa vrednovanje i profesionalni razvoj učitelja. Ta dva područja promiče vođenjem treninga Formativno vrednovanje i Zajednice učitelja. Zajedno sa Sanjom Brajković autorica je knjige „Učenje u tijeku“. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za razrednu nastavu. Zajedno s Dubravkom Glasnović Gracin i Tanjom Soucie autorica je serije školskih udžbenika iz matematike za razrednu nastavu pod nazivom „Otkrivamo matematiku“.

 

Petak, 2. prosinca 2022.

Mozaik predstavlja: KIMI, NEMAŠ VREMENA: najljenija radionica za djecu

Voditeljica: Jelena Pervan

Jelena Pervan rođena je 1992. godine u Splitu, gdje je završila opću gimnaziju. U Zagrebu je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Većinu vremena voli provesti pišući i prevodeći knjige za djecu. Dosad ih je napisala trinaest. Osnivačica je „Kuće od priča“, kojoj je glavna misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. U „Kući od priča“ djecu podučava kreativnom pisanju, a priču nastoji približiti i djeci s poteškoćama u razvoju s kojima provodi program senzoričkog pričanja priča. Od 2013. godine članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a od 2019. vlasnica je „Piskinje“, obrta za poduku djece i pisanja sadržaja. Vodila je književni projekt Čarapica Pričalica“ za djecu s poteškoćama u razvoju te radila kao pisac kreativnih tekstova u udruzi „Crveni nosovi klaunovidoktori“.

 

Mozaik predstavlja: SKANDAR I KRAĐA JEDNOROGA: radionica i knjiški kviz

Voditelj: Vedran Bratušek

Vedran Bratušek rođen je 1992. godine. Magistar engleskoga jezika i književnosti te povijesti umjetnosti. Iznimno je zainteresiran za izdavaštvo i popularizaciju čitanja u Hrvatskoj, a kao urednik radi u Mozaiku knjiga od 2021. Osim beletristike, klasičnih dijela engleske književnosti, fantasy, kriminalističkih romana i znanstvene fantastike, Vedran je veliki ljubitelj dječje književnosti i stripa.

 

 

 

 

 

Hop-lektira

Hop-lektira namijenjena je učenicima šestih, sedmih i osmih razreda te je prilagođena mladima koji odrastaju u vremenu kojim dominiraju vizualna kultura i interaktivni sadržaji.

Na 28. Sa(n)jam knjige u Istri “Hop-lektira” bit će posvećena ilustraciji. Publiku očekuju vrhunske hrvatske ilustratorice i ilustratori Klara Rusan, Klasja Habjan, Mislav Lešić, Ivana Pipal i Agata Lučić uz budno oko selektora i voditelja programa Dominika Vukovića

 

 

 

 

PULikulArna reforma

S fokusom na srednjoškolsku publiku i naslove kojih se ona nerijetko užasava, program je zamišljen kao svojevrsni sukob voditelja i sudionika – voditelja kao glasa onih što vjeruju da se bez klasika može, te sudionika koji, bez obzira na profesije, korijen zanimanja za knjige vuku iz klasične literature koja im je, tabloidnim jezikom kazano, promijenila život. S voditeljem Emirom Imamovićem o Cervantesu, Kafki, Bulgakovu, Brešanu i Selimoviću raspravljat će gosti Milan Rakovac i Boris Dežulović, Davor Mandić, Ivana Peruško i Predrag Finci, Rajko Grlić te Ivana Šojat i Selvedin Avdić.