50 godina Animafesta

  • Kategorija objave:Novosti
Trenutno pregledavate 50 godina Animafesta

Piše: Paola Orlić

Dvojezična monografija „Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb (1972. – 2022.)“, s dokumentarnim filmom „Grad animacije“ redateljice Tihe K. Gudac (HRT, Zagreb film, 2022.) i velikom retrospektivnom izložbom održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu čije su kustosice i koautorice bile Vesna Meštrić, Margit Antauer i potpisnica ovog teksta, tvore triptih posebnih projekata obilježavanja pola stoljeća jedne od najuglednijih svjetskih smotri animiranog filma kojem i Sajam knjiga autora – Sa(n)jam knjige u Istri posvećuje posebnu i zasluženu pažnju.

Pokrenut zahvaljujući globalnom ugledu Zagrebačke škole crtanog filma, osnovan odlukama Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, Animafest je drugi najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animiranom filmu.

Stotine gostiju za jubilej

S Annecyjem, Ottawom i Hirošimom, ovaj festival čini „veliku četvorku“ nezaobilaznih odredišta i nadnevaka itinerara i kalendara planetarne animacijske scene.

Zbog njegova prestiža, tradicije i gostoprimstva, kao i zbog osobnih toplih sjećanja, u lipnju 2022. godine više je od 300 inozemnih gostiju, među kojima i petero nominiranih te dvoje dobitnika Akademijine nagrade, sudjelovalo u Animafestovu rođendanskom slavlju, časteći se ne tek bogatom ponudom nove i klasične animiranofilmske produkcije, nego i posjetom izložbi čije su segmente činili i predstavljanje dobitnika ovogodišnje Nagrade za životno djelo, doajena Nedeljka Dragića („Krotitelj linije“), izložba fotografija „Behind the Eyes the World“ finskog autora Tima Viljakainena, koji od 1990. godine na tragu igre kreacijskih zamjena uloga umjetnika i promatrača u različitim ambijentima portretira poznate animatore zatvorenih očiju, te dijakronijski postav festivalskih plakata, nositelja njegova vizualnog identiteta koje od 1972. godine do danas oblikuju vodeći domaći i strani animatori, strip-umjetnici i profesionalni dizajneri (Lončarić, Dovniković, Bourek, Štalter, Dragić, Zimonić, Sudžuka, Mataković, Marušić, Žeželj, Doroghy, Gamulin, Ivezić, Stražičić, Zlonoga, Tadić, Müller, Oroz, Lei, Mizushiri, Dudok De Wit).

Uglednim gostima predstavljena je i monografija tematsko-problemskog pristupa i znanstveno-memoarskoga karaktera koja na 536 stranica, kroz 39 tekstualnih i gotovo 300 slikovnih priloga, zahvaća povijest i fenomenologiju, „tekst i kontekst“ ovog središnjeg događaja hrvatske filmske i likovne kulture.

Nova povijest Animafesta

Koristeći se perspektivama povijesti umjetnosti, filmologije, arhitekture i urbanizma, dizajna, muzikologije, stripa, historiografije, pedagogije i teorije videoigara, kao i elaboracijom audiovizualnog identiteta Animafesta, njegove medijske recepcije u zemlji i svijetu, izložbenih programa te umjetničkog i produkcijskog vođenja, knjiga se na već postojeću literaturu o Zagrebačkoj školi crtanog filma i Animafestu nastavlja kao svojevrsna prolegomena za njihovu „novu povijest“ i kulturu sjećanja u interdisciplinarnom, ali angažiranom i nedistanciranom duhu.

Posebno se ističu osvrti autora animiranog filma iz cijeloga svijeta na rana izdanja, prilozi koji demonstriraju Animafestov utjecaj na formiranje animacijskih festivala u drugim zemljama te tekstovi o infrastrukturnim, financijskim i drugim izazovima s kojima se u mijenama društvenih sustava susretao.

Nezaobilazni su članci koji domaću animiranu produkciju uklapaju u šire okvire modernističkih likovnih tendencija, kao i oni koji se animiranim filmom i festivalom bave iz do sada zanemarivanih očišta.

Odabranim slikovnim prilozima iz bogate festivalske arhive, fonda Zagreb filma i zbirki inozemnih produkcijskih kuća, kao i razigrano koloriranim, a čitkim i prozračnim oblikovanjem i prijelomom studija „Kuna zlatica“, monografija budućim istraživačima iz cijeloga svijeta i vizualno pripovijeda priču o pedeset godina okupljanja na ovom autentičnom slavlju animacije čija tradicija „obvezuje, ali ne guši“.

Sajamsko slavlje

Autori tekstova su Margit (Buba) Antauer, Daniel Šuljić, Tvrtko Jakovina, Jasna Galjer, Frano Dulibić, Vesna Meštrić, Darko Masnec, Bojan Krištofić, Dragan Damjanović, Patricia Počanić, Irena Jukić Pranjić, Borivoj Dovniković Bordo, Joško Marušić, Krešimir Zimonić, Dana Budisavljević, Olinka Vištica, Vjera Matković, Matea Milić, Paola Orlić, Krešimir Zubčić, Goran (Pipo) Pavelić, Boško Picula, Clare Kitson, Ferenc Mikulás, A Da, Gunnar Strøm, Signe Baumane, Natalija Lukinih, Andrijana Ružić, Igor Prassel, Olivier Cotte, David Ehrlich, Sayoko Kinoshita, Irina Margolina, Goša Ljahovecki, Deanna Morse, Nancy Denney-Phelps, Dina Goder i Irena Paulus, a kraće umetnute doprinose dali su Midhat Ajanović, Edo Lukman, Nikica Gilić, Darko Kreč i Jasminka Bijelić Ljubić.

Urednički odbor monografije činili su Margit Antauer, Daniel Šuljić, Nikica Gilić, Paola Orlić i Silvestar Mileta, a njezini recenzenti bili su prof. dr. sc. Paul Wells i prof. dr. sc. Hrvoje Turković. Na engleski jezik prevela ju je Ivana Ostojčić.

Posjetitelji Sajma knjige u Istri dašak velikog jubileja hrvatske i svjetske animacije moći će doživjeti kroz sve navedene programe: predstavljanje monografije, izložbu Animafestovih plakata i postav fotografija Tima Viljakainena.